Arı balı bal arısının çinədanında qismən həzm olan nektar məhsuludur.
Balın tərkibinə 70-dən artıq qidalı və orqanizmimiz üçün xeyirli maddə daxildir. O, 13-22 faiz sudan, 75-80 faiz karbohidratdan (qlükoza, fruktoza, saxaroza), həmçinin az miqdarda B, E, K, C vitaminlərindən və fol turşusundan ibarətdir. Tərkibinə görə çiçək və şirə balına ayrılır.
Ən populyar növlərə akasiya, qarabaşaq, cökə və quşüzümü balı aiddir.
Bal bakterisid keyfiyyətə malikdir, maddələr mübadiləsini gücləndirir, iltihab əleyhinə istifadə olunur.
O, mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini, yuxunu normaya salır, daxili orqanların funksiyalarını, orqanızmin müdafiə gücünü stimullaşdırır. Xarici istifadə zamanı bütün mikrobları zərəsizləşdirir və məhv edir.
24.10.2016