Xəbərlər

5 aprel - Beynəlxalq Şorba Günüdür

Dünyada qeyri-adi bir bayram - Dünya şorbası günü - hər il 5 aprel tarixində qeyd olunur. Bir çox insan bu haqda bilir və bu günü şorba bişirib içməklə eyd edir.

Gəlin "şorba" sözünün və bu bayramın necə yarandığını öyrənək.

 

"Şorba" sözü Fransız sözü olan "çorba" dan və öz növbəsində latın sözü olan "suppa" dan əmələ gəlib. Mənası, budda və ya bulyonda batırılmış dadlı bir çörək deməkdir. 

 

Belə çorba, qədim Çin və Spartada miladdan əvvəl I əsrdə hazırlanmışdır. Daha sonra bu qidalandırıcı və faydalı yemək bütün dünyada yayılmış və onun müxtəlif reseptləri icad edilmişdir. Müasir növ şorba maddələr sayı, məhsullar dəsti və hətta tutarlılıq baxımından əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Bu mütləq maye şorba deyil - məsələn, Alman aintopf və ya Fin şorbası calakeutto kimi çox qalın və qidalı ola bilər. Bütün bunlar bu resepti icad edən insanların ənənələrindən asılıdır. Ən qeyri-adi, əlbəttə ki, əriştə və şokoladdan olan Yapon şorbası, Karib dənəsində hazırlanan - iguana şorbası və Afrikada bişirilən qəhvə, banan və kirdən olan şorbalardır.

 

Beynəlxalq Şorba Gününün yaradılmasının əsas məqsədi insanlara bu yeməyin sağlamlığa nə dərəcədə əhəmiyyət verdiyini bildirməkdir. Şorbalar çox faydalıdır. Birincisi, onlar bədənin həzm sisteminə faydalı təsir göstərir, fermentlərin və mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır. Daha sonra isə orqanizmin immun sistemini möhkəmləndirir,  soyuqdəyməyə xeyirlidir.


Gəlin biz də, Beynəlxalq Şorba günündə bir boşqab şorba içək! Həm analarımız sevinsin, həm də orqanizmimizə faydalı olsun!