Təbiət

Likopen

Likopen karotenoid piqmentidir. Bəzi meyvə və tərəvəzlərdə təbii olaraq olan qırmızı antioksidantdır. Xüsusilə pomidor, qarpız və qreypfrut kimi qırmızı və ya çəhrayı rəngli qidalarda olur. Likopenin insan orqanizmində əsas funksiyası antioksidant effektdir. Oksidativ stressin azalması hesabına aterosklerozun qarşısını alır və DNT-nin müdafiəsini təmin edir. İmmuniteti möhkəmləndirir, qocalmanınn qarşısını alır. Bundan əlavə, araşdırmalar göstərir ki, likopenin müntəzəm qəbulu ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

 

Likopenin xərçəng riskini azaltma potensialı da diqqətəlayiqdir.

 
Orqanizmdə kifayət qədər likopen olmadıqda ürək – damar xəstəlikləri aktivləşir. Təəəsüf ki likopen orqanizmdə sərbəst şəkildə mövcud deyildir. Likopenin mənbəyi isə pomidorlardır. Ən maraqlısı isə budur ki, likopenin mənbəyi təkcə təzə pomidorlar deyil, həmçinin onlardan hazırlanan müxtəlif tomat məhsullarıdır. Lakin vaxtında lazımınca pomidorun qidaya daxil edilməsi bu problemdən ən uğurlu çıxış vasitəsidir . Nəticə etibarilə gün ərzində qida rasionuna 200-500 q pomidor, 500 q tomat şirəsi, 200 q tomat pastasının daxil edilməsi çox vacibdir .